امروز واقعا خسته شدم. از صبح هی نق میزنه و بهونه میگیره. از طرفی بهش حق میدادم به خاطر این کرونای لعنتی از بس تو خونه بود خسته شده. با غیر حضوری شدن مدارس دیگه کل روز توی خونه است و تحرک بسیار کمی داره. به هر چیزی گیر میده ، سریع عصبانی میشه. امروز وقتی ازش خواستم اتاقش رو مرتب کنه گفت: اتاق خودمه ،من اینجوری راحتم . نمیدونم با فرزندم چطور رفتار کنم؟ به همین دلیل شروع کردم به یاد گیری مهارت های فرزند پروری.

فرزند پروی چیست؟

تعریف فرزند پروری چیست ؟ فرزند پروری یعنی فعالیتی هدفمند برای رشد و مراقبت از فرزندان خود . فرزند پروری  به معنی رشد کردن، بار آوردن و پرورش دادن است . به عبارت دیگر فرزند پروری  وابسته به فعالیتی است که درآن گروهی به رشد و پرورش دادن می‎پردازند .

یا میتوان گفت فرزند پروری با فرآیند های فعالیت و تعامل مشخص میشود که معمولا رشد دهنده بچه ها هست اما فقط توسط والدین انجام نمی‌شود. فرزند پروری به وسیله پرستارکودک و دیگر مراقب‌ها نیز تعریف میشود که ممکن است از زمانی به زمان دیگر متغیر باشد.

اگر در ارزیابی تعیین صلاحیت شایستگی والدین رفاه و عملکرد کودکان مورد نظر باشد باید به دو جنبه نگاه کرد .

  • فعالیت های فرزند پروری یعنی درگیری فعالانه که عنصر هسته ای است .
  • جنبه های اصلی عملکرد که والدین بر آنها تاکید میکنند .

مهارت فرزند پروری چیست ؟

کارکردن طولانی مدت در بیرون از خانه ، سوء مصرف مواد ، نقش برجسته تلویزیون در زندگی ، تعامل والدین و کودک را دچار مشکلات بسیار کرده است . پس باید کاری کرد جهت کاهش استرس های موجود در جامعه که باعث تعامل بیشتر والدین با فرزندان شد .

برای مقابله با مشکلات رفتاری مشاهده شده در کودکان باید پیش گیری از عوارض روانی رفتاری والدین با کودکان ، افزایش آگاهی والدین، درک رفتار کودک و ایجاد فضای مثبت در خانه و عوامل مختلف که این رفتار را تحت تاثیر میگذارد، همت گمارید .             

 اصول مهم فرزند پروری

در پاسخ می توان گفت که برقراری و حفظ ارتباط خوب با فرزندان از اصول مهم مهارت فرزند پروری می‌باشد . لازم است با نوجوانان وقت مناسب و کافی بگذارید و به حرف های آنها توجه کرد اما امروزه به دلایل مختلفی اینها  از یاد رفته است .همچنین موارد دیگر عبارتند از:

  • تعیین میزان خطر پذیری فرزند .
  • الگوی خوبی باشید .
  • رابطه صمیمانه و حمایت .
  • قوانین منطقی داشته باشید .
  • شناخت دوستان فرزند.
  • فعالیت فرزند را کنترل کنید .
  • درمورد مواد و الکل گفت و گو کنید و اطلاعات کافی داشته باشید .

چگونه الگوی خوبی برای فرزندم باشم؟

نتایج تحقیقات روانشناسان نشان داده است فرزندان در مواجه با الکل و مواد مخدر، مشابه خانواده ها رفتار می‌کنند و اینکه دیدگاه شما تاثیر فراوانی بر روی فرزند می‌گذارد و رفتار آنها مانند رفتار خودتان می‌شود .

روش هایی برای الگوی خوب بودن  :

هنگام مصرف دارو حتما به کودکتان بگوید که با اجازه پزشک آن را مصرف میکنید و هرگز بدون اجازه پزشک دست به قرص نمی‌زنید. کودکان با مشاهد رفتار والدین شان آنها را می آموزند و مورد عمل قرار میدهند .هرگز مقابل فرزندتان دخانیات مصرف نکنید از خود بی خود نشوید. با مصرف مواد نزد کودکان احتمال فراوانی دارد که کوک هم درگیر آن شود .

  • اول اندیشه و انگهی گفتار.
  • در برخورد هایتان دنبال راه حل باشید .
  • با هم تفاوت های قانون هایتان را مرور کنید.
  • خودتان الگوی حرف ها و نصیحت هایتان باشید.
  • سه بار گوش کنید و یک بار سخن بگوید.

                             

سبک های فرزند پروری چیست ؟

همچنین خانم دکتر نسرین عشقی در مورد سبک های فرزند پروری گفتند: این سبکها به چهار دسته تقسیم می شود عبارتند از:

  • والدین با محبت و آزاد گذار
    این والدین معمولا والدین نمونه معروف شده اند . فرزندان آنها دارای استقلال بوده و در جامعه رفتار درستی نیز داشتند و اینکه محبت و گرما در بین این خانواده ها موج میزند و هیچ گونه خشم و پرخاشگری در آنها وجود ندارد .
  • والدین با محبت و محدود کننده
    گاهی محبت های خانواده محدودیت هایی را نیز به دنبال دارد و فرصت تجربه و یادگیری را از کودکان می‌گیرند و همچنین با محبت افراطی باعث گرفتن آزادی از آنها میشود .
  • والدین متخاصم و محدود کننده
    رفتار های خصومت آمیز این والدین بیشتر شبیه تنبه میباشد . همچنین سخت گیری و محدودیت شدید که موجب احساس خصومت در فرزندان نیز می‌شود و در  کودک باعث خشونت میشود .
  • والدین متخاصم و آزاد کننده
    تفاوت این گروه با گروه قبلی این است که همراه عامل خصومت عامل آزادی هم نیز دارند . که این باعث پرخاشگری شدید در کودکان می‌شود و این جا والدین الگوی بالاتر را نیز دارند .

سرش داد کشیدم و گفتم: بیخود باید تا ته ظرف غذا رو کامل بخوری ‌، آخه تازه‌گی‌ها یاد گرفته برای کارهایی که ازش می خوام اونم در مقابل یک کاری رو از من میخواد ، در اصطلاح عامیانه باج میخواد.بعد از اینکه داد زدم شروع کرد گریه کردن و هی میگفت من شیربرنج دوست ندارم.

 قوانین فرزند پروری چیست ؟

قانون اول: فقط رفتار خوب را پاداش دهید و این کار را بلافاصله و مکرر انجام دهید اگر کودک کار خاص و درستی انجام داد به آن پاداشی دهید تا تقویت شود و این پاداش نیازی نیست چیز گران و بزرگی باشد میتواند ( لبخند ، بغل ، نوازش ، توجه ، بوسیدن و … ) باشد .

قانون دوم: رفتار بد را پاداش ندهید .گاهی وقتا ناخواسته والدین به کارهای اشتباه کودکان شان پاداش میدهند . مثلا : اینکه فرزند گریه میکند یا اینکه از ساعت خوابش گذشته اما نمی خوابد برای ساکت کردن و یا خوابیدن آن بهش پاداش میدهند که کار خیلی اشتباهی می‌باشد .

قانون سوم : برای برخی از رفتار ها تنبیه باید در نظر گرفت . یا اینکه قبلا به کودک گفته باشد . مطمئنا تنبیه کودک خود را دوست ندارید و ترجیح میدهید به کار و رفتار درستش جایزه بدهید اما گاهی از تنبیه استفاده کنید .اما از تنبیه هایی مانند : کتک زدن ، تهدید ترس آور ، فریاد کشیدند و استفاده نکنید.

نتیجه

 محبت در کودک باعث رشد وی می‌شود و اینکه آنها احساس می‌کنند فردی ارزشمند و شایسته می‌باشند .والدین هایی که همیشه برای کودکان تصمیم می‌گیرند ودر همه‌ی کارها به آنها کمک میکنند باعث میشود فرزند های آنها فکر کنند بی کفایت هستند و عزت نفس پایینی نیز داشته باشند . اما والدین که بیشتر از حد اغماض میکنند باعث می‌شوند کودکانشان عزت نفس بالایی داشته باشند و  که  رشد آنها را تحلیل می‌برند و اینکه دچار مشکل سازگاری و پرخاشگری  می‌شوند.

افزودن دیدگاه

لطفا دیدگاه خود را بنویسید
لطفا نام خود را وارد کنید